Er det mulig å tjene penger på blogging?

Om ser på noen av Norges mest populære bloggere så blir det fort tydelig at det er mulig å tjene penger på blogging, men det finnes en del hindringer, som fører til at det ikke er så enkelt å komme inn på markedet. Det norske bloggmarkedet er nemlig ganske mettet.

Det betyr ikke at det er blitt umulig å bli lagt merke til, det betyr bare at det er blitt veldig vanskelig å få andres oppmerksomhet, og det er der nøkkelen til det å tjene penger på den rene bloggen ligger.

Hvor kommer pengene til bloggerne fra?

Bloggere tjener som regel penger fordi de driver med reklame. Det hele blir litt rotete, og det er ikke alltid så klar hva som er reklame, og hva som er innhold på en blogg, men i all hovedsak, så betaler selskapet for at deres produkter får omtale på en blogg.

Dette kan ordnes på flere forskjellige måter, men den mest grunnleggende måte for å ordne reklame på bloggen, er at man inngår en avtale om at et reklameselskap får lov til å legge lenker i margen på bloggen. Som regel vil reklamen være tilpasset for å harmonere med målgruppen for bloggen og dens tema, men det er ikke alltid gitt.

Videre får bloggere som regel ikke betalt, kun for å ha reklamen synlig. Det som telles er hvor mange folk som klikker på reklamelenken, eller hvor mange som faktisk bestiller produktet på grunnlag av bloggerens lenker. Om bloggeren fungerer som en slags salgsagent, så kan det godt hende at han mottar prosenter for de salg som bloggeren bidrar til.

Om du for eksempel har en reiseblogg, som også omtaler hoteller, så kan det i første omgang være lurt å legge lenker til en bookingside for det gitte hotellet, eller hoteller i regionen. Bookingselskaper som booking.com gir deg da en andel av de bokningene som resulterer i at du har sendt dem folk fra din side. Her finnes det variasjon i hvilken andel du får. Booking.com tilbyr rundt 5 %, mens andre mindre selskaper gjerne betaler mer for at du gir dem oppmerksomhet.

Videre er det mange bloggere som tjener penger på å presentere produkter. Dette er gjerne den første belønningen som du kan regne med, om du har en blogg som har samlet noen lesere. Selskaper kommer til å sende deg vareprøver på ting de vil ha fart på, for eksempel klær eller sminke.

Prøv å finne en nisje for bloggen din

Det finnes allerede veldig mange blogger om reise, klær og sminke, men det betyr ikke at alt er dekket, heller ikke på dette området. Men Norge er et lite land, med få innbyggere, så det finnes visse grenser for hva du kan gjøre. Om du vil starte din egen blogg, og er god til å skrive kan det være lurt at du ser etter en nisje, hvor du ikke møter alt for mange konkurrenter, eller hvor du ser at den dekningen som er der er dårlig.

Det hele ender kanskje ikke med at du får mange titusener av lesere, men det kan ende med at du får en del faste lesere, som også interesserer seg for relaterte produkter. Samtidig kan det hende at deler av verden etter hvert går lei av å lese om pene jenter som prøve ut undertøy, og heller sikter seg inn mot innhold som faktisk har innhold. Veldig få bloggere bruker faktisk nok tid på å fremstille kvalitet, noe som kan være en nisje i seg selv.