Få mer moteklær for pengene på nettet

Du kjenner det sikkert – du har trasket omkring på kjøpesenteret i en time allerede, har pløyd deg gjennom folkehavet, er helt ør i hodet av støyen og tripper av utålmodighet bak en flokk med ungdommer som ser ut til å ha all tid i verden og som ikke enser at de tar opp hele bredden. Du kommer deg endelig inn i den butikken hvor du har sett den lekre buksen tidligere, men sukker oppgitt når du ser at det er lang kø til prøverommene. Du er varm og svett, og kjenner at du egentlig ikke orker å åle deg inn i buksen akkurat nå uansett.

Du går heller hjem, lager deg en kopp te og setter deg i sofaen med datamaskinen eller nettbrettet. Du finner favorittbutikkene dine på internett i ro og mak med tilgang til hele vareutvalget, god oversikt over hva som er på tilbud og uten mas. De fleste butikker har nemlig også en nettbutikk. Noen aktører satser faktisk kun på nettbutikker og har ikke fysiske butikker, nettopp fordi de har oppdaget at netthandel har kommet for å bli og bare blir mer populært. Eksempler på det er Zalando, Ellos, Boozt og Nelly, og det etablerer seg stadig nye alternativer. Det er ikke lenger slik som på 80-tallet med postordrekataloger, at klærne var av den billige sorten og ikke nødvendigvis særlig moderne. Nå får du også kjente motemerker og de rimelige kjedenes egne merker følger også opp på hva som er trendy. Dessuten har du har langt bedre muligheter til å finne gode tilbud i nettbutikker, og på den måten få mer for pengene!

Forbrukslån

Hva så om de beste tilbudene dukker opp når kontoen din er tom? Det billigste er selvsagt å glemme hele handelen og heller ta det opp til vurdering ved neste lønning, men kanskje du er en som klarer å planlegge, og har god kontroll på økonomien din?
Mange kjører kredittkortet varmt, og satser på å få nedbetalt beløpet igjen ved første forfall, vanligvis 20-30 dager senere. Rekker du det løper det ingen rente, og det har ikke kostet deg noe utenom prisen på selve varen. Hvis du derimot ikke får dekket hele beløpet så løper rentene, og de er høye. Mange tar også opp et forbrukslån og påfører seg selv høye renter for fremtiden på denne måten.
Nå for tiden er det lett å søke om et forbrukslån eller å finne ut hva det koster. Alt kan gjøres via datamaskinen eller mobiltelefonen din. Jan Edvardsen hos www.forbrukslaan.no sier imidlertid følgende: «Du bør sette deg godt inn i egen økonomi før du tar opp et lån. Et lån skal tilbakebetales med renter, og du må derfor være sikker på at du har råd til lånet i fremtiden også».
Et forbrukslån gis som regel uten sikkerhet, noe som innebærer at rentene er høyere enn ved boliglån og liknende. Dette skyldes at bankene må ha en viss trygghet om at betalingene finner sted, og de ser seg derfor nødt til å gi høyere renter. Det betyr at du må betale tilbake mer enn du opprinnelig lånte, og klærne blir totalt sett dyrere enn først planlagt. Et forbrukslån kan være et godt alternativ for mange, men ikke for alle. Prøv derfor så godt det lar seg gjøre å klare deg uten, og tenk nøye igjennom alternativene du har før forbrukslånet blir en realitet.

 

Utnytt rabattkoder

Skriv inn ordet «rabattkoder» i søkefeltet på Google og se hva som dukker opp. Du vil garantert finne flere nettsider som har oversikt over diverse rabattkoder på forskjellige nettbutikker. Du kan skrive inn disse rabattkodene når du skal betale hos den aktuelle nettbutikken, så får du rabattert pris på kjøpet. Det er stor konkurranse blant nettbutikkene der ute, og alle butikkene legger derfor ut spesielle tilbud og rabatter for å få deg til å oppdage akkurat deres butikk. Hvorfor ikke utnytte dette til det fulle?

Sjekke nettbutikkene i typiske salgsperioder

Det finnes mange salgsperioder i løpet av kalenderåret – Black Friday, romjulssalg, januarsalg, påskesalg, sommersalg og liknende. Hvis du følger litt med på TV, i aviser og på nettet, så ser du ganske raskt om det er en typisk salgsperiode på gang. Da kan du også gå inn på nettsidene til dine favorittbutikker for å se om de har spesielle tilbud gående. Noen har salg på utvalgte varer som du finner under en egen salgs- eller tilbudskategori, noen kan ha et prosentavslag på hele nettsiden og noen har varierende prosentavslag på forskjellige varer.

Nyhetsbrev eller sosiale medier

Du kan også bli automatisk oppdatert på alle tilbud fra favorittbutikkene dine ved å melde deg på nyhetsbrevene til de aktuelle nettbutikkene. Det koster ikke noe, og noen ganger kan du til og med få en liten premie for å melde deg på, for eksempel en rabatt på ditt neste kjøp. Alternativt kan du like butikken eller merket på Facebook, eller følge dem på Instagram eller andre kanaler. Du kan være ganske sikker på at de annonserer i sosiale medier hver gang de har salg eller spesialtilbud. Innimellom kan du også hive deg på en konkurranse.

du ha siste sesong?

Hvis du er den som ikke kan vise deg på gata i forrige sesongs modell, så trenger du ikke lese dette avsnittet. Hvis du derimot er likegyldig til om det er aller siste skrik eller ikke kan du sjekke nettsidene til de forskjellige butikkene når en ny sesong begynner å nærme seg. Vær tålmodig selv om du har sett deg ut et spesifikt plagg. Motebutikkene opererer med fire sesonger; sommer, høst, vinter og vår, og når en ny sesong kommer skal de bli kvitt forrige sesongs modeller. Her kan du gjøre riktig gode kupp, og sannsynligvis enda mer på nettet enn i de fysiske butikkene der de ikke har plass til å ha så mye av forrige sesongs varer stående fremme. I nettbutikken derimot kan de vise hele utvalget.

Vintage

Gjenbruk er i vinden som aldri før, og solide merkevarer beholder verdi selv om de er brukt. Gode bruktfunn gjøres ikke lenger bare på Fretex eller gatemarked på Grünerløkka, nå er hele verden åpen for deg gjennom internett. Du kan for eksempel finne fantastiske og unike 50- og 60-tallskjoler billig på steder som eBay eller Etsy. Andre gode steder for netthandel med vintageklær er for eksempel Bloppis, Finn, Iblamelulu eller Trendsales.

Hele verden for dine føtter

Det er utrolig mange kule nettbutikker der ute, og ofte med ekstra spennende moteklær som du ikke finner i Norge. Husk bare at når du handler klær i nettbutikker utenlands må du betale toll og moms på varen i tillegg, hvis varen og porto overstiger 350 kroner, selv om det er snakk om vintage. Du må også betale et gebyr til den som ordner fortollingen, vanligvis Posten. Det er altså lurt å holde seg under grensen på 350 kroner. Men – noen ganger kan det være verdt det for det helt unike plagget! Og det kan være rimelig i forhold til norske butikker, selv med toll og moms.

Vær oppmerksom på svindlere

Selv om de fleste nettbutikker er reelle og seriøse butikker, er det dessverre også svindlere der ute. Nettsiden kan se proff ut, med ordentlig logo og logoer for trygg netthandel, men varen dukker aldri opp i posten, eller du får en falsk merkevare. Hvordan kan du da forsikre deg om at det er en ekte butikk? For det første kan du velge å bare handle på anerkjente nettbutikker. Eventuelt kan du lese anbefalinger av butikken før du handler på nettbutikker du ikke kjenner, for eksempel gjennom Trustpilot. Du kan også google nettbutikken samt legge til ord som «scam» og «fraud» i søket. Du bør også sjekke om butikken har en kryptert forbindelse, det vil si om adressefeltet begynner med https:// eller har et hengelåssymbol ved siden av adressen. Hvis de ikke har det, skal du være mer skeptisk. Hvis du ikke er 100 % sikker på nettbutikken, bør du betale med et kredittkort. Finansavtaleloven gir deg nemlig krav på å få pengene tilbake av banken dersom du blir svindlet. Merk at det bare er ovenfor næringsdrivende du har muligheten til å få tilbake pengene fra banken, ikke hvis du har handlet fra private.

Svindlere kan du også møte via Finn.no, eBay og lignende. Du bør være ekstra oppmerksom hvis avtalen er at du betaler varen på forskudd. Det kreves ofte, men du kan for eksempel forsikre deg om at selgeren bruker den trygge betalingsmåten via Finn. Har du ikke fått varen innen de ti dagene tryggheten gjelder, kan du nemlig låse pengene. PayPal har også noen sikkerhetsforanstaltninger. Betal aldri direkte fra bankkontoen din, da har du svært få muligheter til å få pengene tilbake om du blir svindlet.