Mote-tendenser fra New Zealand

Til tross for Aucklands (det største urbane området i New Zealand) voksende omdømme som mote-by med utallige mote brands, butikker og designere, er ikke New Zealand og kiwiene kjent for sin klesstil og motesans. Kiwier er kjent for sine brukervennlige klær og avslappede antrekk.

New Zealand er preget av ekstreme forhold

New Zealand ligger i den sørlige hemisfæren, noe som betyr at deres årstider er motsatt av de vi har her i Norge – sommeren er november til mars og vinteren er april til oktober. Slik som det er i Australia, er det hull i ozonlaget over New Zealand, noe som betyr at solen er veldig sterk, faktisk er de rammet av noen av de sterkeste UV-strålene. Til tross for dette har New Zealand alpine temperaturer og forhold, noe som betyr at temperaturene og klimaet kan endre seg drastisk: Det kan for eksempel være varmt og godt i solen, men kaldt i skyggen og på kveldene/nettene. Det betyr at man kan oppleve alle fire årstider på én dag i New Zealand. Det er derfor viktig å kle seg etter forholdene og bruke solkrem i solen.

New Zealand har flott natur, noe Kiwiene er flinke til å utnytte. De tilbringer de varmeste dagene på stranden, og ellers går de mye turer i naturen. Deres klær er derfor preget av livsstilen de lever. På grunn av de skiftende værforholdene er det viktig å kle seg slik at man raskt kan tilpasse seg: Lag-på-lag er den ultimate måten å kle seg for Kiwier. Her kan de ta av seg tøy når det er for varmt, og raskt ta det på igjen, når solen forsvinner eller man skal være litt i skyggen.

Det er normalt for Kiwier å ha med seg en tykk genser hvor enn de går, også om sommeren. Noe annet de også har med seg, er regntøy. Selv Om solen skinner, er ikke den neste regnbygen langt unna. Regnjakker og -hatter er gode kompanjonger å ha med, mens paraplyen blir lagt igjen hjemme da det ofte blåser så mye at det er meningsløst å bruke.

Et helt vanlig antrekk om sommeren er t-skjorte, jeans, jandals, ullue og vanntett jakke.

Jandals er et fremmedord for de fleste nordmenn, men i New Zealand er det en institusjon – de er overalt. Jandals er et sammensatt ord av “Japanese” og “sandals”, og er altså et New Zealandsk ord for sandaler. Det engelske ordet “flip-flop” blir ikke brukt. Jandals blir brukt hele året og til alle anledninger – enten du skal gå tur om sommeren eller ut på byen om vinteren.

Hvordan kle seg

Kiwier er ekstremt avslappede når det kommer til klær, og pynter seg sjeldent. De følger ikke trender, og det viktigste er behagelig og brukervennlig tøy. Klær er bruksmateriale, og skal kunne brukes og tilpasses til Kiwienes hverdag. Et eksempel på dette er jandals – her har du ét par sko som passer til alle anledninger.

Kiwier blir sett på som noen av de minst attraktive og stilfulle menneskene i verden, noe som egentlig gjør New Zealand til et veldig behagelig land å bo og feriere i. Restauranter og utesteder har ikke strenge kleskoder, og du kan se pyntede damer og menn ved siden av damer og menn i jeans og t-skjorte, selv i de store byene. Det er ikke bare fordi at klærne skal være brukervennlige og tilpasningsdyktige at Kiwier hovedsakelig bruker avslappet tøy – de er rett og slett ikke så opptatt av moter. Det er derfor ingen vits i å ta på seg ekstra smykker, belter eller andre accessories, de blir ikke imponert eller synes bedre om deg på grunn av det.

Denne holdningen interesserer ofte turister, da det er ganske annerledes fra andre vestlige land. Det gjør også New Zealand til et perfekt land å backpacke i, da man ikke trenger å pakke med forskjellig tøy til forskjellige anledninger.

En farge som brukes mye i New Zealand, er svart. Svart er sterkt inkorporert i Kiwienes garderober, noe som er ganske uvanlig, sammenlignet med resten av verden. Kanskje unntatt Norge. Vi nordmenn er også veldig glad i å bruke svart, både til hverdag og fest. Dette kan gjøre at Kiwienes garderobe og klesstil kanskje ikke føles så fremmed for nordmenn. Vi skal begge kle oss etter skiftende værforhold, og bruker merkelig nok lignende fargeskala på klærne våre, til tross for at vi bor på hver vår side av jordkloden. Hvis du vil oppleve likhetene og forskjellene på de to landene, kan du se forskjellige tilbud på reiser til New Zealand her.

Kiwier er kjent for sine korte shorts, jandals og en overdel (både t-skjorte og vinterjakke er akseptert), som de bruker i alle årstider, men de har forskjellige typer mennesker innenfor spekteret av klesstil, slik som alle andre nasjoner; blant annet Maoriene og den typiske Kiwi er to poler på skalaen:

Den tradisjonelle Maori drakten. Maori er urfolket i New Zealand, og de kan ses rundt omkring i landet ikledd drakten sin. Denne drakten er oftest avbildet i form av menn med en moko (en ansiktstatovering som representerer familien hans, og hvor stammen hans er fra), noen ganger med en kappe, og en flax-skjørt (flax er en plante som er vanlig i New Zealand). Kvinnene har vanligvis topper laget av vevd mønstret ull, i de tradisjonelle fargene svart, rød og hvit, og flax-skjørt.

Den avslappede New Zealanderen inkorporerer svart i nesten alle antrekk. Kiwier må kle seg varmt på grunn av klimaet, og derfor har merker som the New Zealand Icebreaker en stor markedsandel, da de selger varme jakker og ullklær til alle aldre.