Slik sparer du penger på mote og klær

Klær og mote er noe vi alle er opptatt av. Ikke bare beskytter klær oss mot kulde og vær, men de brukes også til å skape et personlig uttrykk og forteller oss noe om hvem en person er. De aller fleste drømmer om et klesskap fullstappet med fine klær, og målet er at man skal føle seg vel og at folk rundt oss skal synes at vi har en god stil. Men det er ikke alltid like lett å bare skaffe seg klær. Som med så mange andre ting her i livet, koster klær penger. Shopping er gøy – helt til man kommer hjem og sjekker bankkontoen. Da oppdager man ofte at man har latt det gå litt over styr med pengebruken, og det kan ofte gi en litt bitter ettersmak på det som i utgangspunktet virket som et godt kjøp – få råd om økonomi hos www.scandilån.com.

Skapet full av klær, men «ingenting å ha på seg»

Vi tenkte litt på dette i dag og innså at vi, som så mange andre, har et klesskap fullt av ting vi sjelden eller aldri bruker. Dette betyr i prinsippet at vi har sløst vanvittig mye penger på klær. Mange av plaggene vi aldri fisker frem fra skuffene kostet til og med ganske mye penger, og vi er sikker på at det er snakk om titusener av kroner til sammen. Disse pengene kunne vi lett ha brukt på noe helt annet, som for eksempel en reise.

Vi bestemte oss for å gjøre litt research på nettet, for å prøve å finne ut både hvorfor folk kjøper unødvendig mye klær, men også hva vi og andre kan gjøre dersom vi ønsker å redusere pengeforbruket på klær. Når vi kjøper mat er vi jo mye mer forsiktig med å ikke kjøpe ting vi ikke kommer til å spise, så hvorfor skal det ikke være mulig å gjøre det samme når det kommer til garderoben?

Det viser seg at grunnen til at man kjøper klær ukritisk er fordi nye klær i dag er masseproduserte og selges vanvittig mye billigere enn for mindre enn bare hundre år siden. Før i tiden var det vanlig å skreddersy dresser og kjoler, og man gikk ofte flere dager i de samme klærne før de ble vasket. I våre dager er en av de vanligste grunnene til at klær må kastes at de har blitt vasket i hjel. Det var først med den serieproduserte konfeksjonsmoten i mellomkrigstiden at prisene begynte å synke. I etterkrigstiden ble produksjonen flyttet til land hvor det var billigere å produsere, noe som er vanlig selv i våre dager.

Sosiale medier er også med på å endre motebildet raskere enn før. Moteukene dikterer trendene, og derfor produserer for eksempel kjeder som Zara klær som ikke er designet for å vare lenger enn det en gjennomsnittlig ny trend varer – altså ikke mer enn et par måneder. Dette er et typisk kjennetegn på såkalt «Fast Fashion», den type mote de fleste av oss forbruker i dag. Det dreier seg om plagg som selges til meget lave priser og som er serieproduserte og av relativt lav kvalitet og holdbarhet. Og det er ofte disse som tar opp plass i skapene våre.

Kapselgarderoben – den stilfulles best bevarte hemmelighet

En annen ting som slo oss er at de vi kjenner med rotete og overfylte klesskap sjelden har særlig god stil. Et fellestrekk for alle våre stilfulle venner er derimot at de har det ryddig hjemme og at garderoben deres ser ut som en IKEA-katalog – alt har sin plass og ingenting er overflødig. Ofte har de også langt færre plagg sammenlagt, men av bedre kvalitet og med mer klassiske snitt. Dette fikk oss til å tenke på en artikkel om konseptet «kapselgarderobe». En kapselgarderobe er rett og slett en garderobe som består av et svært begrenset antall plagg.

De fleste legger bort alle sommerklærne sine når de tar frem vintergarderoben, men de som har en kapselgarderobe gjør dette litt annerledes. Idéen er at stilfulle folk benytter seg av såkalte signaturplagg; vanligvis karakteristiske ytterplagg som kåper, blazere eller sommerjakker. Det å bruke den samme jakken en hel sesong betyr ikke at du ikke har råd til noe annet, men at du har en jakke du blir gjenkjent for. Forskning har vist at folk som benytter seg av signaturplagg, det vil folk som bruker samme kåpen hele vinteren, faktisk blir sett på som mer stilfulle nettopp fordi stilen deres er godt gjenkjennelig, og dermed mer ikonisk.

Gjennom å begrense antall plagg blir man også nødt til å velge de ulike bestanddelene av garderoben på en langt mer kritisk måte. Dette fører til at man også blir mer kritisk ved fremtidige kleskjøp. Siden man vet at man skal gå med plagget en hel sesong, legges større vekt på komfort og kvalitet. Man går kanskje ikke for de aller dristigste fargene, og det blir mange basisplagg, men de er i det minste av god kvalitet og tekstiler som er fargebestandige og med lang holdbarhet. Men siden man kjøper færre plagg kan man med en kapselgarderobe virkelig ta seg råd til et plagg man virkelig har lyst på. Og husk at klær burde være med på det månedlige budsjettet over personlig forbruk, siden klær faktisk er forbruksvarer. Så ja, det er helt innafor å ta et forbrukslån dersom man skal kjøpe en vinterkåpe som skal brukes over flere år. Man kjøper jo alt fra mobiltelefon til vaskemaskiner på avbetaling nå om dagen, så hvorfor ikke klær? Hvordan vi ser ut er vel strengt tatt noe det er verdt å investere litt i.

Spar penger på innkjøp av nye klær

Det finnes selvfølgelig også flere andre måter å spare penger på når det kommer til klær og shopping. Et ganske så åpenlyst råd er muligens at det alltid er lurt å handle på salg. Den største fordelen ved dette er utvilsomt at man sparer vanvittig mye penger. Ofte er varer nedsatt til halv pris i juli og rett over nyttår.

På den andre siden er det ikke alltid like lett å finne riktig utvalg, modell eller størrelse når man handler på salg. Det er en kjentsak at salgsvarer ofte er ting som har solgt dårlig gjennom salgsperioden, eller varer som rett og slett er i størrelser som ikke er fullt så vanlige. Gå gjerne på salg, men forsøk å shoppe målrettet og la deg for all del ikke målbinde av salgsplakater eller banale tre-for-to tilbud. Å gå i fellen er mye lettere enn de fleste er klare over.

Moteriktig og miljøvennlig

En annen smart og miljøvennlig løsning er å handle brukt eller second-hand. Norge er et land fullt av skolekorps og idrettslag som arrangerer loppemarked flere ganger i året, og den siste tiden har det også blitt vanlig å kjøpe brukte plagg direkte fra privatpersoner via brukt-apper. Også her er det lett å glemme den kritiske sansen på grunn av lave priser. For å komme forberedt til loppemarkedet eller Fretex-butikken kan det være lurt å klikke seg inn på noen motesider for å oppdatere seg på de siste trendene. Det er ingen hemmelighet at trendene gjentar seg, men det skader ikke å ha en liten oversikt over nøyaktig hva man er ute etter, slik at man kan shoppe så målrettet som mulig.

Man kan også bestille klær fra utlandet. Dersom man er flink og holder seg under tollgrensen kan man spare mye penger gjennom å handle klær via nettbutikker. Det samme gjelder selvfølgelig også handling i norske nettbutikker, som ofte har lavere priser enn fysiske butikker, siden de har færre ansatte og mindre kostnader. Man har rikelig tid på seg til å returnere varer man ikke er fornøyd med, så det finnes ingen grunn til å nøle med å prøve seg på litt netthandel.

Det er fort gjort å se seg blind på sparing, men man må ikke glemme å tenke på kvalitet. Gjennom å redusere antallet bestanddeler i garderoben, kan man fokusere på kvalitet fremfor kvantitet. Selv om kvalitetsplagg ofte koster mer, varer de mye lenger enn klær fra de store og billigere kleskjedene. Dersom tekstilene er av god kvalitet vil man kunne bruke favorittplagget i mange år fremover.

En siste ting man kan gjøre er å arrangere et klesbytte-party. Dette er en perfekt måte å samle venninnegjengen på, og det skader ikke å åpne et par iskalde pils mens man bytter plagg i godt selskap. Å bytte klær er en fin måte å spare miljøet på, og det er dessuten helt gratis. Og hvem vet, kanskje er paljett-jakken du kjøpte i Paris din beste venninnes nye favorittplagg. Klærne våre bærer med seg en historie og gode minner, og det er ikke lett å bare kvitte seg med dem uten videre. Derimot er det en flott følelse å vite at en du er glad i nå kan sette pris på et plagg som rett og slett ikke lenger var aktuelt for deg. Klær og mote er kultur, og gjennom å bytte klær istedenfor å kaste dem lar vi plaggene fortsette å skape gode minner og skrive sin historie. Skulle du derimot ikke finne noen som vil ta over en gammel klesbylt, anbefaler vi å resirkulere dem i en butikk som tar imot gamle klær, for å ta enda bedre vare på miljøet.