Utelamper – våg litt spennende nytenking

Går du nedover et vanlig norsk villakvarter og kikker på utelampene, så er det slående hvor mange som har like lamper. Det er tre-fire modeller som går igjen og selv om de forskjellige produsentene har noen små forskjeller i designet, er det i praksis nærmest likt.

Unntaket blant husene, er de som har bygget seg moderne funkishus. De ser ut til å ha litt større vilje til å tenke annerledes når det kommer til utendørs belysning. Vi gir en stor kudos til dem og håper at de som bor i vanlige norske trehus også ser hvor mye lekkert man kan gjøre med utelamper.

Bruk lys rundt om i hagen

En tur i et tilsvarende villakvarter i vårt naboland i syd, Danmark, kan gi mye nyttig inspirasjon. I Danmark er det svært vanlig å ha mye utebelysning (selv om de ikke bruker alt lyset hver dag, mye spares til spesielle anledninger).

Husene har som regel belysning under takskjegget, hele veien rundt huset. Dessuten brukes det en del lys rundt i hagen, som en dekor på mørke aftener. Det ser virkelig lekkert ut, når det er gjort litt flid med plasseringen av lysene, men også i designvalget av lamper.

Lyset brukes da til å male busker og hekker, eller eventuelt vannspeil eller kunst i hagen. Kantstein i innkjørselen med innlagt lys, ser også flott ut og gir et eksklusivt preg til hele huset.

Vurder noe annet enn den klassiske sekskantede

Neste gang du skal ut og kjøpe utebelysning, lov at du ser på noen andre løsninger enn den klassiske sekskantede lampen som henger ved «alle» norske inngangspartier. Se på noen av de mange flotte, moderne utelampene – og tenk belysning andre steder enn akkurat bare i døren. For det er så mye spennende du kan gjøre med belysningen – særlig viktig er dette i et land som Norge, hvor det jo tross alt er mørkt store deler av året.

Finn inspirasjon blant Norlys’ lamper

En produsent som har gått i bresjen for mer spennende utendørsbelysning er Norlys. Som de selv sier, ønsker de å dekke de fleste behov for utendørsbelysning. Jeg vil si at de har lykkes med målsetningen, for de har en stor portefølje med produkter.

Moderne lampedesign i enkelt, nesten litt industriell look, er blant mine favoritter. Men ta en titt selv og bli inspirert til å se hva du kan gjøre med belysningen utendørs i ditt eget hjem. Nordlys har nemlig en veldig variert portefølje – selv de klassiske lampene er der. Så finner du ikke noe mer moderne som vil passe for deg, kan du jo ta en klassiker i stedet for.

Se mer fra Norlys her

Lys ved hengekøya?

Dessuten skal du vel ha utelampe ved hengekøya? Så kan du ligge henslengt i hengekøye på varme sommerkvelder og lese. Har du ikke hengekøye, så finner du det hos www.traevarer.no – og ja, selvfølgelig har de mye annet også.